January 2012

Time for Tea

The Brief

NJD was engaged by the homeowner to create an enclosed courtyard space with a view to the children’s play area, somewhere for Mum and Dad to enjoy the outdoors whilst spending time with their children. Fragrant planting, a subtle water feature and a visible, yet invisible division between the two spaces.

The Solution

Entry into this courtyard is through the unused space below the second story balcony. Paved and planted to provide a sheltered and shaded seating area with fragrant climbers and hanging baskets.

NJD built the existing sloping lawn up to level and laid a path of stepping stone pavers. The existing garage was screened with dark stained trellis and planted with ‘Star Jasmine’ which is now a dense carpet of scented white flowers.

The opposite side of the courtyard was in full sun and required a dryer plant combination, with ‘Cyprus’, ‘Agave’, ‘Olive trees’ and sun loving, fragrant herbs. The water feature provides the ambience of running water and attracts local bird life.

The dividing ‘wall’ was crafted with timber, with a subtle repetition of geometric shapes and interplanted with citrus trees and vines.

The Result

A quiet space to either enjoy the sun, take in the scent of the planting, the laughter and play of the children just steps away.

Thanks to your fantastic input and energy, the family and I are enjoying every moment we spend in our beautiful home and gardens
— Leanne W


The Mediterranean look in full sun


Tea for two


Geometric shadows


The open courtyard