March 2014

Private Kitchen Garden

The Brief

When NJD were first approached by the owners of this property the surroundings of the house were in a post-renovation state. Essentially a blank canvas.

There was requirement at the front entrance for extra parking and the owners envisioned an outdoor, sheltered private courtyard along the side of their kitchen.

The Solution

A separation of the two spaces was required to divide the front entrance from the private courtyard.

A spine wall enabled retaining for additional parking in the odd shaped space, and supported the roof extension over the new courtyard.

An exposed aggregate concrete driveway with stone detailing welcomes visitors.

Past a sunken water garden and through a discrete door in the spine wall, leads past a storage room and into the private courtyard.

The Result

A wonderful all weather room complete with outdoor kitchen.

Heavy columns and high ceiling firmly link this space to the house, with three full length skylights providing ample light, and precious shade.

Raised kitchen gardens filled with herbs and cherry tomatoes are within easy reach. Lime and lemon trees are thriving in the sheltered micro-climate.



Blank canvas entrance way


Passage to...


'Before' the watergarden


Newly planted entrance


Sunken water garden


Stairs to the private courtyard


New courtyard structure in progress


Fireplace stage 1


Filling & planting of gardens


Kitchen gardens


Vegetable & citrus gardens


Sheltered comfort


Kitchen gardens planted


Fireplace stage 2