January 2012
Project completed in partnership with The Plant People Limited

The Beach House

The Brief

NJD were approached to build this ‘Trudy Crerar’ designed landscape in partnership with ‘The Plant People’. The homeowners were looking forward to enjoying the view of the annual powerboat racing offshore in the New Year. Creation of their new garden was to extend their living area into the outdoors, offering even better views of the action.

The Solution

The development of the project required temporary relocation of NJD to provide onsite management of a force of suppliers and contractors from the local community.

A particular challenge was how to achieve and maximise the stability of the beach access stairs, designed as a natural rock and timber structure. The solution was, the larger the rocks the better! The rocks were sourced from a local quarry and weighed close to three tonnes each. Recycled Australian Ironwood railway sleepers are braced between the half buried rocks to create a natural staircase. The stairs emerge under a tree at beach level as a narrow, natural path.

Eucalyptus Pilularis timber was the choice for the viewing deck, and a gently sloping lawn with native planting to maximise the ocean views from the living area.

All the gardens were prepared with new topsoil at a depth of 800mm and an automated irrigation system installed.

The Result

The homeowners now have an outdoor space to complement their new home, which sits in harmony with the coastal landscape.

NJD completed the project in time for the Christmas deadline, and the all-important race.



Day One - what a wonderful view


Safety in numbers


Swinging Rock


Adding the finishing touches


Swim time


Ready for the speed boats


Finale